2020. április 3., péntek

Kamarakórus

Kedves Nagykaláris!


Közeleg a hétvége, és jövő héten már nem lesz óránk, mivel elérkezik végre hozzánk a tavaszi szünet, így egy szép Kalotaszegi muzsikával kívánok Nektek nagyon jó kikapcsolódást és pihenést erre az időszakra! J

Mielőtt meghallgatnátok a Téka Együttest, elhoztam Nektek az egyik legszebb és legtöbbször hallgatott zeneszámomat a Kalyi Jag roma együttestől! A szám címe: Mori Shej, Sabina.
A Kalyi Jag vezetője, Varga Gusztáv, a Téka Együttes műsorában is felszólal majd, és énekelni is fog a videó végén egy kicsit, érdemes lesz őt is meghallgatnotok! Mielőtt megnéznétek és meghallgatnátok ezt a videót hoztam a Kalyi Jag együttesről egy rövid, bemutatkozó szöveget.


Kalyi Jag Együttesről:
A magyarországi világzene-mozgalom történetében kirívó súlya van a roma népzenének, s így az azt elsőként újraértelmező Kalyi Jagnak. A Nagyecsed és Budapest között ingázó munkásfiatalokból 1978-ban alakult együttes úgy őrizte meg az autentikus magyarországi cigányzenék - „igazi” hangszerek helyett használati eszközöket (kannát, kanalat), illetve szájjal képzett bőgőhangot alkalmazó - hagyományát, hogy az a hetvenes évek városi fiataljai előtt is frissnek tűnjön. A táncházmozgalom és a beatzene közös hatására gitárra „hangolt” feldolgozásaik előtt nemcsak az ifjúsági klubok nyíltak meg, de a nyugati pódiumok is, s ez oda vezetett, hogy 1987-ben háromlemezes szerződést kötött velük a Hungaroton. Ezek az albumok - kivált a Kalyi Jag és a Lungoj O Drom Angla Mande címűek - megkerülhetetlen befolyást gyakoroltak hazánkban a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján beköszönt cigány népzenei hullámra.
Az Európa-díjtól a „Kisebbségekért” díjig jó pár rangos hazai és nemzetközi kitüntetéssel elismert zenekar végigturnézta a világot, hosszú évek óta roma művészeti egyesületet és szakiskolát működtet, s az együttes vezetője Varga Gusztáv.




A Kalyi Jag néven egy iskolát is működtetnek Budapesten, ennek a történetéről az alábbi linkre kattintva tudtok olvasni:






Kalyi Jag - Mori Shej, Sabina







Téka Együttes műsora







Jó pihenést és kikapcsolódást kívánok Nektek a tavaszi szünetre! 








Üdv, Mariann néni



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése