2020. április 17., péntek

Ének

Kedves Tanítványaim!

A mai órára hoztam Nektek egy cikket David Helfgott híres ausztrál zongoristáról, aki többek között Rachmaninov 3. zongoraversenyével vált híressé, aki a mai napig az egész világot körbejárja, s végig turnézza.  Olvassátok el a cikket, majd nézzétek meg a róla szóló filmet, írjatok a filmről 5 mondatot a füzetetekbe, hogy milyennek láttátok, és lefényképezve küldjétek el a válaszaitokat, meglátásaitokat a tanulo9876@gmail.com e-mail címemre vasárnap este 8 óráig.


Káprázatos muzsika egy zseniális művésztől, akinek tehetségét, egyéniségét és megpróbáltatásokkal teli életútját csodaként tartják számon.





A számos nehézségen átesett művész nem ismeretlen az emberek számára, hiszen élettörténete alapján készült a “Ragyogj” (Shine) című életrajzi dráma, amelyet 7 Oscar-díjra jelöltek. A főszerepet – David Helfgottot – alakító Geoffrey Rush a legjobb férfiszínész kategóriában haza is vihette az arany szobrocskát. A híres ausztrál zongorista, David Helfgott gyerekkora nagy részét Perthben töltötte és különleges zenei tehetsége már egész korán megmutatkozott, hatszor is megnyerte az ABC Hangszeres & Ének versenyén az állami döntőt.17 éves korában kezdett el tanulni Alice Carrarddal, Bartók Béla korábbi tanítványával és Thomán Istvánnal, Erkel Ferenc és Liszt Ferenc tanítványával. Két évvel később felvették a londoni Royal College of Music zongora tanszékére. A tanára Cyril Smith úgy jellemezte Helfgottot, mint a legzseniálisabb tanítványát 25 évnyi tanítása alatt és Horowitz-hoz hasonlította mind technikájában, mind temperamentumában. David Helfgott számos díjat nyert a College-ban, többek között a „Legjobb Koncert Előadásért” járó Dannreuther Díjat Rahmanyinov 3. zongoraversenyének pazar előadásáért. Azonban sajnos a Londonban töltött idő vége felé közeledve egyre több érzelmi változáson ment keresztül, melyet még tetézett perthi mentora, Katherine Susannah Pritchard írónő halála is, és végül idegösszeroppanást kapott. A hetvenes években gyakran kellett kórházban töltenie az idejét, majd 1976-ban David beköltözött egy rehabilitációs intézetbe, ahol hat évig tartózkodott. A legnagyobb krízist számára az jelentette, amikor elveszítette a belső zenéjét, de emlékszik arra a napra is, amikor visszatért hozzá a zene:
“A köd felszállt, és újra hallottam, meg vagyok mentve.”
Helfgottot a zenei életbe Dr. Chris Reynolds, a perthi Riccardo’s borbár tulajdonosa hozta vissza, az ő bárjában játszott szombat esténként. Itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Gilliannel is, aki Mike Parry menedzser támogatásával segített a fokozatos visszatérésben, a zenei karrierjének perthi előadások és egy ausztráliai koncertturné megszervezésével. David Helfgott sikeresen visszatért az aktív koncertező zenei életbe és egy egész sorozat CD-t adott ki, többek között az Oscar díjnyertes Ragyogj! c. film zenéjét, mely figyelemreméltó és inspiráló életéről szól. A Helfgott előadásában játszott Rahmanyinov 3. zongoraverseny első helyen állt több hónapig a CD eladások listáján Ausztráliában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, mindenhol aranyminősítést szerezve. 1996 októberében négy teltházas koncertet adott a Sydney Operaházban, melyet egy kihívásokkal teli világturné követett 1997-ben az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában, melynek zárókoncertjén a londoni Royal Albert Hallban, Rahmanyinov 3. zongoraversenyét mennydörgésszerű álló tapssal díjazta a közönség. A következő években folytatta a turnét Ázsiában, Afrikában, Japánban, Új-Zélandon és Európában és természetesen Ausztráliában. Helfgott a felépülésnek köszönhetően immáron nagyjából harminc éve folyamatosan járja a világot, mindenhol fantasztikus sikert aratva. David Helfgottot a zene díszdoktorává avatták a nyugat-ausztrál Edith Cowan Egyetemen és tiszteletbeli állampolgár lett az olaszországi Montecatini Terme-ben, valamint 2008. januárjában az ausztrál Hírességek Sétányán a Bellingen Parkban szobrot emeltek a tiszteletére.


A filmet itt nézhetitek meg:





A film legjobb részeiből válogatott videók:










David Helfgott az Oscar-díjátadón:




Jó filmezést és munkát kívánok!

Ne feledjétek, ma 11 órakor találkozunk ZOOM-on!












Üdv, Mariann néni


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése