2020. április 2., csütörtök

Ének

Kedves Tanítványaim!

Péntek délelőtt 11 órakor találkozunk a ZOOM-os alkalmazáson keresztül. Erre az online órára itt tudtok belépni:




Meeting ID: 527 173 940

Password: 008141


A mai órára még mindig az a házi feladatotok, hogy készítsetek egy PPT-t, Puccini Bohémélet c. operájáról. Nézzétek végig a teljes filmet, és ezt követően készítsetek egy összefoglaló történetet erről a műről. Ha nincs Power Point programotok, akkor a füzetetekbe készítsétek el ezt a házi feladatot.

A mai órára hoztam nektek egy kis érdekességet Puccini életéről és munkásságáról, kérlek, olvassátok el, és a füzetetekbe írjátok ki a legfontosabb dolgokat róla, és küldjétek nekem vissza lefényképezve a tanulo9876@gmail.com e-mail címemre.




Giacomo PUCCINI (1858 – 1924)


Olasz muzsikus dinasztia utolsó sarja. Már apja is zenész volt (Lucca város orgonistája). Nyolcan voltak testvérek. Puccini szenvedélyes természetjáró és vadász volt. Konzervatóriumi évei alatt kaszinóban zongorázott és bálokban zenélt. Margit királynő ösztöndíjasa volt egy évig. Milánóban Michele öccsével egy postásnál béreltek szobát. Ez idő tájt játszották a közelben Verdi Aidáját, de nem volt pénze utazásra, ezért barátjával 28 kilométert gyalogolt, hogy meg tudja nézni a művet. Az előadás után döntött arról, hogy operákat fog írni.
Első jelentős sikereit olyan művek alkotásával éri el, melyeket előtte már hírneves zeneköltők is megzenésítettek. Az első átütő sikert a Manon Lescaut– tal érte el, bár Massenet Manon-ja már ezt megelőzően ismert dalmű volt. A Bohémélet is versengésbe torkollott, hiszen Leoncavallo is megzenésítette. Az olasz és a külföldi kritikusok is pálcát törtek az utóbbi mű felett, azonban a nézők körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendett.  A Tosca következett a siker listán. Bár a kint rekedt közönség és Puccini ellenfelei kudarcba fullasztották az előadást. Karhatalommal kellett rendet teremteni a római Teatro Constanzi körül.
Pillangókisasszony komponálása idején Puccinit súlyos autóbaleset éri. Az autója felborul és a motorház alá esik. Ugyanekkor cukorbajt is megállapítanak nála. Nyolc hónapig nem tudott dolgozni a zeneművön. A milánói bemutatón megbukik a darab. Érdekesség, hogy a darab főszereplője - Rosina Storchio -, szeretője Puccininek és terhes is tőle. Az átdolgozott mű három hónappal később fényes sikert arat. 1906. május 12-én az operát Puccini jelenlétében Budapesten is bemutatták. Egy fűszer nagykereskedő felesége Elvira Bonturi, lesz az élettársa. Az új opera, az Edgar lassan készült, a szerzőnek ugyanis a vadházasság miatt számos botrányt kellett elviselnie. Közös gyermeküknek az Antonio nevet adták. San Martino faluból kiközösítették őket, amikor kitudódott, hogy nem házasok.
A férj halála után 1904 – ben kötöttek házasságot. Rettentő féltékenység gyötörte a feleséget. Miatta lett öngyilkos egy 21 éves lány Doria. 1923-ban találkozott Mussolinival, aki meghallgatta Puccini véleményét a tervezett római Nemzeti Dalszínházról.
1924 nyarán daganattal diagnosztizálták és rádiummal kezelték. November 29-én szívelégtelenség is fellépett. A zeneköltő utolsó remekműve a Turandot, melyet már nem tud befejezni. A halál kiüti kezéből a tollat.  A csonkán maradt kéziratot Franco Alfano egészítette ki, Puccini vázlatai alapján.  Az ősbemutatón Toscanini vezényelt.


Jó olvasást, zenehallgatást és jó munkát kívánok!











Üdv, Mariann néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése