2020. április 22., szerda

Történelem 04.22.


A magyar állam működése

Folytatjuk a témakör (társadalmi és állampolgári ismeretek) legfontosabb fogalmaival.
Mai alkalommal elsősorban a politikai intézményrendszerhez és az államhatalmi ágakhoz, tehát a törvényhozói, végrehajtói, valamint az igazságszolgáltatáshoz kapcsolódó fogalmak kerülnek elő.
Ezen a héten nem kaptok történelemből több feladatot, hanem a múltkorit és ezt fogom kérni 29-én, szerdáig. Küldjétek el nekem!
A lecke a Tnk. 191-195. oldalain található.
A következő alapvető fogalmak tartoznak ehhez a témához:
köztársasági elnök , országgyűlés (törvényhozás) kormány (végrehajtás),miniszterelnök, közigazgatás, interpelláció, Alkotmánybíróság, bíróságok, ügyészség, alapvető jogok biztosa ( ez utóbbiak az igazságszolgáltatáshoz kapcsolódnak), önkormányzat
Ezek a fogalmak rávilágítanak arra, hogy mely politikai szereplők vesznek részt a törvényhozásban, mi a kormány feladata, milyen feladatokat látnak el az igazságszolgáltatás szereplői.
Nézd meg a következő bejátszást!
Olvasd el a következő néhány sort:
A magyar politikai intézményrendszer főbb elemei:
köztársasági elnök
országgyűlés
kormány
Alkotmánybíróság
bíróságok
alapvető jogok biztosa
önkormányzatok
A felvilágosodás korában született meg az az elképzelés, hogy az államhatalom szerveit el kell különíteni egymástól.
A mai magyar politikai rendszerben is elkülönülnek egymástól a törvényhozói, végrehajtói és az igazságszolgáltatás feladatai.
Feladatod a fenti kiemelt fogalmak meghatározása a tankönyv segítségével. Nem kell részletesen, de mindnél legyen ott a feladatának, jogkörének, szerepének lényege.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése