2020. május 12., kedd

Fizika 05.12.


Az elektromos távvezetékrendszer

Az elektromos hálózat
Az elektromos energiát előállító nagy erőműveket a lakott területtől távolabb, folyók mellé, szénbányák közelébe, gáztározókhoz célszerű építeni. Innen az elektromos energiát igen sokszor nagy távolságra, több száz km-re is el kell szállítani, különösen akkor, ha egy ország eladja az elektromos energiáját egy másik országnak.
A szállításnál fontos szempont, hogy minél kisebb legyen a hőveszteség. Egy hosszú vezetéknek már nagy az ellenállása, így a hőtermelődés miatt jelentős veszteség keletkezne.
Mérések, számítások igazolják, hogy az elektromos energia szállítása nagy feszültség és kis áramerősség mellett gazdaságos.
A gazdaságos szállítás megoldhatatlan lenne transzformátorok nélkül.
Az erőművekben energiaátalakítás zajlik, először fel­transzformálják a feszültséget, majd nagyfeszültségű távvezetéken szállítják a településekhez, a felhasználókhoz. Ott azután több lépésben letranszformálják a szükséges értékre.

VEDD KOMOLYAN!Az elektromos árammal nem lehet felelőtlenül, gondatlanul bánni! Most már tudod, milyen óriási feszültségeken szállítják. A transzformátorházak sem véletlenül zártak, még ablak sincs rajtuk. A kisebb transzformátorokat pedig nagyon magasra helyezik. Vedd komolyan a figyelmeztetéseket!
A nagyfeszültségű távvezetéknek a megközelítése is veszélyes!
Érdekes videó:
500 000 volt

 Házi feladat (csorbalaszlo0962@gmail.com)
Gondolkozz és válaszolj 72. oldal 1.2.

Zoom óra: 05.12. 09:00 814-607-4553 Jelszó:100710


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése