2020. május 22., péntek

Ének

Kedves Tanítványaim!


Még várom a ballagási dalok bemásolását a füzetetekbe és a Kék rapszódia filmről a fél oldalas fogalmazást Word dokumentumban elkészítve , akik még nem küldték el, legyenek szívesek ezt ma este 8 óráig megtenni.


A mai órán egy learningapps-es tankocka segítségével próbáljatok meg megkeresni, hogy a dzsessz és a popzene között milyen különbségek lelhetőek fel.

A jazz, mint zenei műfajról hoztam nektek egy rövid leírást. A learningapps-es feladatot a rövid szöveg elolvasása után oldjátok meg, ha készen vagytok vele, lefényképezve küldjétek el ma este 8 óráig a tanulo9876@gmail.com e-mail címemre. 

A házi feladatot a lap alján találjátok!


A JAZZ SZÜLETÉSE

jazz szó jelentése: lelkesedés, lendület, izgalom. A műfaj New Orleans-ben született, az Afrikából Amerikába hurcolt fekete rabszolgák zenéjéből származik, a „fehér” zene (európai tánc, katonazene) és az afro amerikai zene hagyományának ötvözete. Alapja a rögtönzés és az erőteljes ritmika, melyet a hangsúlyozott egyenletes lüktetés (beat) és az ettől eltérő ellensúly (off-beat) jellemez. A jazz ősének a földeken dolgozó rabszolgák munkadalát tartják. A rabszolgaság eltörlése után a vallásos tartalmú munkadalokból alakultak ki a spirituálék, a keserű panaszdalokból pedig a blues (zsargonjelentése: rosszkedv). A spirituálékat érzelmekkel teli lüktető ritmusban, tánccal, akár tapskísérettel adják elő. A blues korai változatai lassúak, melankolikusak, míg kései hangszeres változatai gyorsabbak (boogie-woogie). A munkadalok, spirituálék és a blues mellett a jazz kialakulásában közrejátszott még a ragtime is. A ragged time szaggatott időt jelent, amely a ritmikára utal. Előzménye egy észak- amerikai néptánc, a Cakewalk, mely kezdetben gépzongorán szólalt meg bendzsókísérettel.

Blues-skála: Blue notes: „szomorú hang”, mely a skála kis és nagy terce között megszólaló hangját, illetve a kis és nagy szeptim váltakozását, ingadozását jelenti. Alapja a lá-pentaton hangkészlet: lá,- dó/di- ré(ri)-mi-szó/szi-lá
A jazz zenekar kedvelt hangszerei a trombita, harsona, klarinét, szaxofon, gitár, bendzsó, ütősök, nagybőgő (pengetve), zongora. A nagyzenekari jazzegyüttes neve big band.

A klasszikus jazz első korszakának jeles képviselője Louis Armstrong (New Orleans, 1900- New York, 1971), a híres jazz-trombitás és énekes. A populáris jazz (a könnyedebb jazz) műfajai: dixiland, swing. Az avantgarte, kortárs jazz 1940-től a kísérletezés számos útját mutatja, része az improvizáció.



Házi feladat:
Mindenki a neve mellett talál egy nagyon híres magyar vagy külföldi jazz énekest.
Készítsetek a nevetekhez besorolt személy életéről és munkásságáról egy rövid PPT- bemutatót, amely tartalmazzon az illetőről képeket és videó felvételeket.

Határidő: 2020. 05. 28. (csütörtök) este 8 óra!!!

Erre az e-mail címemre küldjétek az elkészített PPT- bemutatótokat:


Mindenkinek jó munkát kívánok!












Üdv, Mariann néni






NÉVSOR

Bálint Lili Anna - Fábián Juli
Bánhidi Péter - George Benson
Barna Péter Imre - Scott Joplin
Galambos Gergő - Louis Armstrong
Józsa Tamás - Michael Bublé
Kun Petra – Nina Simon
Lőkös Bálint Ferenc - Dés László
Mocsári Előd János - Tony Benett      
Mónus Balázs - Ella Fitzgerald
Nagy Kincső - Amy Winehouse
Rostás Gergő - Betty Carter
Szabó Márk Attila - Garay Attila
Szántó Erik - Mahalia Jackson
Szászi Laura - Eva Cassidy              
Szűcs Gergely Sándor - Kurt Elling
Tar Balázs - Nat King Cole
Török Noémi Málna – Harcsa Veronika
Varsányi Marcell Balázs – Caro Emerald



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése