2020. május 21., csütörtök

Angol 05.21.

Sziasztok!
A webináros órán a sport témakörével foglalkoztunk. Néhányan jeleztétek, hogy nem tudtátok megtekinteni a videót, ezért újra csatolom:
https://www.youtube.com/watch?v=55p51yknRTw
A videóban a témakör elejétől megtaláljátok a hanganyagot, kérem, hogy ismételjétek át.
Mivel vészesen közelít az év vége, többen kértétek, hogy szeretnétek javítani. Van rá lehetőséeg, lesz még Redmentás teszt is, és szorgalmi feladatokat is lehet végezni. Az előző blogbejelgyzésben csatoltam egy videót:
https://www.youtube.com/watch?v=AGkbqEGIwpc

A videóban arra láttok jó példákat, hogy hogyan lehet a sportról beszélni angolul. Nézzétek meg, jegyzeteljétek ki, és ez alapján állítsatok össze egy saját monológot arról, hogy nektek mi a véleményetek a sportról, hogyan sportoltok, stb. 10 mondat körüli szöveget kérek, amelyet ötössel jutalmazok, ha elmondod a következő webináron, május 26-án, kedden.

🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩

A következő nyelvtani anyagunk arra ad példákat, hogy hogyan lehet a jövőben történő menetrend, illetve órarend szerinti programokat kifejezni. Nagyon egyszerű, a már ismert Present Continouos Tense segítségével. Példák a tankönyvedben találhatók (73. 5. feladat):

When are you going to the cinema?
Mikor mész a moziba?

Ha megnézzük a magyar fordítást, akkor látható, hogy magyarul is jelen idővel fejezzük ki a különben jövő időben lezajló cselekvést. A lényeg, hogy valamilyen menetrendhez, előre eldöntött programhoz kapcsolódjon a cselekvés, amely a jelenléted nélkül is végbemegy. Tipikus példa a következő:
The train leaves at 6.
A vonat 6 órakor indul.

További példák:
I'm meeting Jim at the airport = Jim and I have discussed this.
I am leaving tomorrow. = I've already bought my train ticket.
We're having a staff meeting next Monday = all members of staff have been told about it.

Gyakorlásra a következő linkeket ajánlom:
Exc 1

Ez egy összefoglaló a jövő idők használatáról

Exc 2

Exc 3

Exc 4

Good bye! Have a nice week!😃😃😃😃😃😃😃

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése